Utrechtseweg 315,
De Bilt

Omschrijving

Te huur:
Deel van een prachtig, vrijstaand landhuis gelegen op het landgoed Sandwijck.
Het rijksmonument Sluishoef is recent compleet gerenoveerd en heeft o.a. dubbel glas, zonnepanelen en een warmtepomp.
Modern, duurzaam en eigentijds wonen in een karakteristiek historische gebouw.
De woning beslaat een deel van de begane grond en de eerste verdieping, heeft 3 slaapkamers en is omringt door een heerlijke tuin. De tuin maakt deel uit van een landschapspark van 65ha.
Het is zeer nabij de Uithof gelegen en ook gunstig gesitueerd ten opzicht van de diverse uitvalswegen. Sluishoef ligt op loopafstand van alle voorzieningen (ook scholen) van De Bilt en op 10 minuten fietsen van het centrum van Utrecht. Er stoppen bovendien elke 5 minuten bussen op nog geen 100m lopen.

Indeling:

Begane grond:
Gang met toiletruimte, ruime woonkamer, woonkeuken met diverse apparatuur en toegang tot het ruime terras en de tuin. In het nabij gelegen koetshuis is een (fietsen)berging

Eerste verdieping:
3 slaapkamers, badkamer met inloopdouche, ligbad en wastafel.

Wij zijn gespecialiseerd in de bemiddeling voor expats die tijdelijk in Nederland gestationeerd worden.

Bijzonderheden:
- Minimale huurperiode 12 maanden voor een aantoonbare tijdelijke duur
- Inkomenseis: minimaal 3 keer de maandhuur
- Huurprijs is exclusief gas, water, elektra, internet, tv en gemeentelijke belastingen
- Geen huisdieren toegestaan
- Roken niet toegestaan
- Niet geschikt voor woningdelers
- Deze woning beschikt niet over een definitieve energielabel
- Voorbehoud gunning eigenaar

Deze informatie is door ons met de nodige zorgvuldigheid samengesteld. Geen aansprakelijkheid wordt aanvaard voor enige onvolledigheid, onjuistheid of anderszins, of de consequenties daarvan. Alle maten en afmetingen zijn indicatief.
Gepubliceerde metingen worden niet NEN gemeten


Geschiedenis landhuis Sluishoef

Inleiding:
Het Landhuis Sluishoef ligt ten Oosten van de stad Utrecht in het voormalige stroomgebied van de Rijn. Deze rivier die steeds van plaats wisselde en de stad Utrecht met zijn talrijke overstromingen bedreigde is in 1122 in Wijk bij Duurstede afgedamd.
Het gebied met afwisselend stroomruggen en moerassen, dat hierdoor vrijkwam, is vervolgens door monniken in de 12e eeuw drooggelegd. Op de stroomruggen ontstonden vervolgens kastelen en in het nu droge gebied ligt het nog steeds kenmerkende slagenlandschap.
De linie van kastelen en landhuizen tussen Utrecht en Rhenen, die zich vanaf de 16e eeuw ontwikkelde, heet nu de Stichtse Lustwarande. Sluishoef is het eerste landhuis van deze Lustwarande gerekend vanuit Utrecht en ligt direct achter het sluisje van het in 1640 gegraven kanaal De Biltsche Grift.

Van Vingerhoedsmolen tot buitenplaats:
Aan de net gegraven Biltsche Grift vestigde zich, direct achter de sluis, in 1644 Jan Claerszoon Schot en bouwde hier zijn zogenaamde Vingerhoedsmolen. Een watermolen, gebruikmakend van het 1,5m waterhoogte verschil, dreef daarin machines aan. Hier stond 150 jaar lang de grootste producent van vingerhoedjes in Europa.
Toen rond 1800 de productie sterk achteruitliep, vanwege de industriële revolutie in Duitsland en Zweden, werd de Vingerhoedsmolen stilgelegd en uiteindelijk in 1823 verkocht.
De industrieel Hendrik de Heus en zijn wereldberoemde vrouw, balletdanseres Marie Polly Cunninghame verbouwden in 1824 het huis tot buitenhuis met landgoed. In dat huis werden, tot ergernis van de adellijke buurman, massaal militaire knopen en munten schoongewassen met het schone en stromende water uit de Biltsche Grift. In droge tijden werd zelfs paardenkracht ingezet.
Na verkoop van het huis aan David Jan Martens in 1857 werden de werkzaamheden uiteindelijk gestaakt en werd het huis uitgebreid met een over de gehele achtergevel doorlopende oranjerie. Zo ontstond de vierkante hoofdvorm die Sluishoef nog steeds heeft.
Al in 1958 verkocht Martens het huis aan zijn buren, Elizabeth Both Hendriksen en Baron C.W.J. van Boetzelaer, die er vervolgens hun rentmeester in lieten wonen.
Ook de landgoederen Sandwijck en Sluishoef werden samengevoegd en heringericht door landschapsarchitect van Lunteren. De oorspronkelijke aanleg als Engelse Landschapspark, met veel water, talloze boomsoorten, een folly en mooie doorkijkjes is nog steeds aanwezig.

Jongere geschiedenis
Vanaf 1915 raakte Sluishoef in verval. Omstreeks die tijd is ook de oranjerie deels afgebroken. In de 50er jaren vroeg de beroemde architect Gerrit Rietveld aan baron van Boetzelaer of zijn timmerman, Gerard van de Groenekan, tijdelijk met zijn gezin in Sluishoef mocht wonen. Deze laatste gebruikte de oranjerie als zagerij en de middenkamer als atelier en maakte hier de Rietveld meubels die nu in vele musea zijn terug te vinden.
In 1963 werd het landgoed Sandwijck met alle daarop staande gebouwen aan de universiteit van Utrecht verkocht die hier een nieuwe Hortus Botanicus wilde stichten. Dat laatste ging vanwege de aanleg van de A28 niet door en ondertussen raakten de gebouwen steeds verder in verval.
In 1985 werd het Utrechts Landschap eigenaar van het landgoed en de gebouwen. Die gebouwen werden zodra de gelegenheid zich voordeed verkocht en vervolgens gerestaureerd.
In 1998 overleed Gerard van de Groenekan en in 1999 werd Sluishoef verkocht aan de familie Sluijmer Engbers. Het huis verkeerde toen in erbarmelijke staat en werd na grondig historisch onderzoek geheel gerestaureerd.
De familie Sluijmer-Engbers is nog steeds de trotse eigenaar-bewoner van het in bijzonder goede staat verkerende Rijksmonument Sluishoef.

Kenmerken

Overdracht

Prijs
€ 2.995 p.m. ex.
Inrichting
Gestoffeerd
Status
Beschikbaar
Oplevering
per direct

Bouw

Soort woonhuis
Landhuis
Bouwjaar
1824

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
135m²

Indeling

Aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
3
Aantal badkamers
1

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand

Locatie

[ { "address": "Utrechtseweg 315", "zipCode": "3731GA", "city": "De Bilt", "lat": 52.1016227, "lng": 5.1715609, "heading": 0, "pitch": 0 } ]

Reageer

Uw bericht is naar ons verzonden. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Er is iets mis gegaan met het versturen van het formulier.
Controleer of u alle velden (goed) heeft ingevoerd en probeer het nog een keer.

Vergelijkbare woningen

Wilhelminalaan 44,
De Bilt
Gemeubileerd 211m² 5
€ 3.000 p.m. ex.
Utrechtseweg 59,
De Bilt
Gestoffeerd 750m² 6
€ 3.500 p.m. ex.